Mağaza / Satış Ofisi  |  Kurumsal  |  Medya  |  Markalar  |  Bayiler  |  Katalog  |  Kariyer |  İletişim
Betaş » Medya »

Mozaik - Wikipedia

Paylaş | Betaş
Mozaik - Wikipedia | Betaş

Selimiye Camii Kubbesi Küçük, farklı, üç boyutlu parçaların yan yana bir yüzeyde resim oluşturma tekniği ile yaratılması ve sonuçta ortaya çıkan eser mozaik olarak adlandırılır. Beş yıl önce Sümerlerin [kaynaklar] tarafından yarattıkları, şimdi iki şekilde uygulanmaktadır:

Genellikle, parçacıkları çimentodan oluşan zemin malzemesinin üzerine batırın.
Yapıştırılmış parçalar arasında sıva döşeme.
Bir parçacık olarak, seramikten metale, tahtadan cama kadar çok çeşitli malzemeler birlikte çeşitli şekil ve boyutlarda kullanılabilir.

Mozaik, Roma İmparatorluğu'nun eserleri yaratıldığında akla geliyor. Bu mozaiklerin, çoğunlukla şehir kaldırımlarında, meydanlarında ve ev avlularında kullanılan sırlı seramikten yapılmış parçalar, birkaç milimetre kadar küçük olabilir. Gaziantep Arkeoloji Müzesi'ndeki ve antik Zeugma kentindeki mozaikler bu dönemin en güzel örnekleri arasında. Hatay'ın Antakya ilçesinde, Roma döneminden kalma olağanüstü bir mozaik koleksiyonu da bulunmaktadır.

Duvar ve tavan mozaiklerinde uzmanlaşmış Bizanslılar, İtalya'da partikül olarak üretilen ve kalın, renkli camdan (Smalti) üretilen plakaları kullanmakla ünlüdür. Bu dönemde, pencereler ışığı daha iyi yönlendirmek için farklı açılarda ve herhangi bir sıva olmadan yerleştirildi. Bazı tasarımlarda, pencerelerin arkasına gümüş veya altın yapraklar takılmıştır. Dini imgeleri betimleyen Roma mozaikleri yerine, Bizanslılar aristokrasinin mozaiklerini yarattılar.

İslam kültürü, mozaik kalıplarına getirdiği matematiksel zenginlik ile ünlüdür. Bazı yerlerde cam küpler ve taşlar kullanılsa da, genel olarak desene İslam eserleri kullanılmış ve daha sonra karolar kenarlara uyacak şekilde kullanılmış ve karo plakalar (Zillij) kullanılmıştır.

Antoni Gaudi, Guell Park'taki koltukları mozaiklerle kaplayarak tekniğe yeni bir uygulama kanalı açtı. Bu mozaikler kolaj tekniğinin ilk örneği olarak gösterilebilir, çünkü farklı amaçlarla yaratılmış seramik ürünleri yeniden düzenleyerek oluşur. Gaudi tarafından uygulanan seramik kaplama tekniğinin asıl adı "trencadis" ve Katalanca bir kelime. Kullanılmayacak seramik ve cam parçaları olan bir binanın giyilmesidir. Chagall ve Picasso dahil olmak üzere birçok modern sanatçı eserlerini mozaik biçiminde yaratmış ve mozaik eserlerinin temalarını zenginleştirmiştir. Günümüzde mozaikler, mobilya dekorasyonundan yer döşemelerine, bina kaplamalarından oda bölümlerine kadar birçok farklı yerde kullanılmaktadır. Konular soyut kavramlardan hiperrealistik portrelere kadar uzanmaktadır.

E-Posta Bültenimize Kayıt Olmak İster Misiniz?

E-Bültenimize kayıt olun, indirimlerden ve fırsatlardan önce siz haberdar olun.

Copyright © 2024. BETAŞ Cam Mozaik ve Yapı San. Tic.Ltd.Şti.
Alaturka Dijital
Facebook youtube instagram
Alaturka Dijital