Bir yandan tarihi eserlerin taşınması sürecine devam eden Türkiye'nin en büyük sergi salonunda Antakya Arkeoloji Müzesi ve devam eden inşaat var.
Gaziantep'te açılan Zeugma Müzesi ile dünyanın ikinci mozaik müzesi unvanını kaybeden Antakya Arkeoloji Müzesi, 29 Ekim'de bu unvanı alacak. Devam eden müzede, tarihi eserlerin taşınması süreci başladı. Yeni müzede sergilenecek eserlerden bazıları müzenin inşaatına getirildi ve sergilenecek salonlarda uzman ekipler tarafından düzenlenmeye başladı.
53 bin 559 metrekarelik arazide inşa edilecek olan yeni müzede yer alan, ancak mevcut arkeoloji müzesinde yer yetersizliği nedeniyle depolanan 35 bin 433 tarihi eser sergilenecek. Müzenin en önemli özelliği, mozaik eserler bakımından dünyanın en büyük sergi alanına sahip olmasıdır. Antakya Mozaik Müzesi toplam 16 bin metrekarelik toplam alana ve toplam 32 bin 754 metrekarelik toplam kapalı alana sahip olacak ve 800 ziyaretçi aynı anda müzeyi ziyaret edebilecek.
Hatay'ın, özellikle Hatay'ın ev sahipliğini yaptığı tüm medeniyetlere ait sergiler, 9 farklı temada toplam 10 bin 700 metrekarelik alanda sergilenecek. Müzede 400 metrekarelik çocuk müzesi, 2 atölye, bir uygulama merkezi, 2 sözlü kurs odası, 97 metrekarelik hatıra satış merkezi, 250 metrekarelik bir kütüphane ve arşiv bölümü, misafirler için 88 araçlık otopark, personel yer alacak. ziyaretçilerin araçları ve 347 metrekarelik bir kafe ile dinlenme alanı olacak. Yeni müzede ayrıca 222 kişilik bir toplantı odası da bulunacak.
16 bloktan oluşan müzenin girişinden başlayarak, tarihin birçok bölümü Hatay tarihine ışık tutacaktır. Müzeyi gezecek olanlara müzede sergilenen eserler hakkında bilgi verilecek ve Hitit Kralı Şuppiluliuma'nın heykelleri 3 yıllık tarihte gösterilecek.
29 EKİM’DEKİ ZEUGMA'DAN MÜZE ADI
Müze tamamlandığında, Gaziantep'teki Zeugma Müzesi'nde daha büyük bir sergi alanı olacaktır. Zeugma Müzesi'nin açılmasıyla, Gaziantep'e kaybedilen en büyük müze minibüsü ünvan ünvanına sahip olan Hatay, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda geri alınacak.
YENİ MÜZE ÜZERİNE ÇALIŞIYOR
Uzman ekiplerin Antakya Arkeoloji Müzesi'nde attığı adımlar yavaş yavaş yeni müze binasına taşındı. Bir yandan, inşaat devam ederken yavaş yavaş getirilen tarihi eserler, sergilenecek salonlarda uzman ekipler tarafından yeniden düzenleniyor. Aynı zamanda yer azlığı nedeniyle bugüne kadar sergilenemeyen, depolardan eserler alınarak yeni müzeye getiriliyor ve burada özen gösteriliyor.
Türkiye'nin en zengin, mozaik müzesi olan en geniş sergi alanı, aynı zamanda henüz açığa çıkarılan eserleri de görememiştir. Çeşitli bölgelerdeki alan yetersizliği nedeniyle Hatay'da sergilenecektir. Kazılar Hatay'ın çeşitli noktalarında yapıldı ve kazılarla kazı çalışmaları yapıldı, ancak alan yetersizliği nedeniyle çalışmaları yeni müzeye taşımaları için hızlandırıldı.